James Connolly: Son Beyan


Laborans 14.05.2022

9 Mayıs 1916’da, Dublin Kalesi’nde tutulurken, Askeri Mahkeme’ye:


Mahkumlara karşı yöneltilen ahlaksız acımasızlık suçlamaları dışında hiçbir suçlamaya karşı savunma yapmayı arzu etmiyorum. Şayet gerçekleri belgeliyorlarsa da sadece köklü bir sultaya karşı alelacele gerçekleştirilmiş bir ayaklanmanın neredeyse kaçınılmaz hadiseleriyle ilgilenen, yapılmış bulunan bu asılsız suçlamalar, hiçbir yerde ahlaksızca silahsız kişileri yarlamaya dair planlı bir amacın kanıtını göstermiyor.


Biz bu yola, bu ülkeyle Britanya İmparatorluğu arasındaki bağlantıyı kırmak ve bir İrlanda Cumhuriyeti kurmak için çıktık. O sırada İrlanda halkına yaptığımız çağrının, bu savaş boyunca yapılan, savaşla herhangi bir bağlantısı olan bir çağrıdan daha kutsal bir davaya yapılmış, daha asil bir çağrı olduğuna inandık. İrlandalıların, Britanya Hükümetinin Belçika adına kazanmak için onlardan ölmelerini istediği ulusal hakları İrlanda için kazanmaya çabalarken ölmeye hazır olduklarını kanıtlamayı başardık. Durum bu olduğu müddetçe, İrlanda’nın özgürlük davası güvendedir.


İrlandalıların herhangi bir neslinde, saygıdeğer bir azınlık olsa dahi, Britanya Hükümetinin İrlanda’da hiçbir hakkı olmadığına ve asla bir hakkı olamayacağına inanarak bu gerçeği tekrarlamak için ölmeye hazır olanların varlığı, bu hükümeti daima gaspçı ve insani ilerlemeye karşı bir suçlu yapar.


Binlerce İrlandalı erkeğin ve oğlanın, yüzlerce İrlandalı kadının ve kızın, bu gerçeği tekrarlamaya ve gerekirse de yaşamlarıyla tasdik etmeye hazır olduğu günleri görecek kadar yaşadığım için Tanrıya şükrediyorum.


JAMES CONNOLLY


Komutan, Dublin Bölüğü


İrlanda Cumhuriyeti Ordusu